moshi

moshi

Hytten i Moshi

Her kan I følge nyheder om vores hytte i Moshi i Tanzania

Lørdag den 28. juni

NyhederPosted by Anders K Brandt 29 Jun, 2014 09:25:26

Nu er der gået en uge i Tanzania. Tiden går hurtigt med mange aktiviteter. Både med huset og andre aktiviteter. En af grundene til at vælge Moshi, er jo fordi vi har mange venner her og kender meget til området. Det kommer af at vi arbejdede i Moshi i to år. Vi startede et lærercenter i 1988-90, hvor grundskolelærere kan få opgraderet deres uddannelse så undervisningen bliver bedre i skolerne.

Nogle venlige mennesker i Vonsil laver en musikfestival(www.m-u-k.dk) for at samle penge ind til lærercentret. Musikfestvalen er i dag den 28.juni, så vi optog noget video i går på lærercentret og i morges lykkedes det at overføre lidt video, som bliver vist under festivalen.

Vi efterlod computeren kørende på Twiga Home, hvor vi bor, for den var ikke færdig med at overføre videoklip til Danmark. Personalet lovede at passe på udstyret. Vi kørte ud på byggepldsen for at se hvordan det gik med taget på huset. Næste omgang af kyllingetråd og arnmeringsnet skulle sættes op. Nu begynder taget at krumme mere og derfor er det svært at få de firkantede armeringsnet til at passe ind i kuplens kurver.
Arbejdet på pladsen gik fint. Nogle var i gang med at grave ud til et sivedræn fra septiktanken. Det er målet at vandet med gødning løber ud i jorden i sivedrænet og bananer og papaya der gror langs drænet skal få vand og næring fra spildevandet. På gæstehuset, hvor vi bor blev septiktanken tømt af kommunens slamsuger. Jeg spurgte til deres erfaringer med sivedræn. Det var ikke kendt, men der blev grint meget da jeg fortalte om det og sagde, at hvis man spiste af bananerne fik man ikke lov at gå hjem uden at være forbi toilettet.


Andre folk var i gang med det sidste pudsearbejde på indervæggene i det runde hus. Det er jo mest krumme vægge, så det kræver lidt erfaring at lave det pænt. Nu begynder det at ligne rum i et hus, og vi er meget tilfredse med vores/Annas tegninger.


Væggene på den lille tilbygning på hjørnehuset, som indeholder toilet og bruser, var også ved at være færdig med pudsearbejdet. Alle vandrør og afløb er indstalleret. Vi havde lidt debat om hvordan vandet i hjørnehuset skulle varmes. I går fandt vi i en lille byggemarkedsbutik en 3,5kW gennemstrømsvarmer til ca 425kr. Det var en sød dame der betjente os.

Kloarkrøret fra hjørnehuset til septiktanken var også lagt ned. Jeg synes, det lå for dybt, da indløbet til septiktanken blev for lavt. Der løber et vandrør til en anden grund ind gennem vores grund. Det havde de ramt med hakken og måtte lave en samling.


Ndano og hans folk arbejdede på betontaget som nu er er oppe på en halv meters højde og næste omgang armeringsjern skal på. De var i gang, men ikke nået til krumningen endnu.

Vi kørte ind til byen og på kontoret mødte vi Kassim og Mlay. Vi fik snakket de forskellige opgaver igennem. MLay og jeg talte om kloarkrørets dybde og blev eninge om at det skulle hæves.

Vi kunne vente med at betale mere til mandag. Kassim vil tage til Tanga, hvor han kommer fra, for at se til indsamling og bearbejdning af palmeblade til palmebladstaget. Birgitte har også bestilt kapok derfra til puder. Vi aftalte, at vi selv kikkede efter et toilet,så vi fik det vi gerne vil have, men de skulle købe det, så prisen ikke blev for høj. Der findes meget billigt, og det er andre mærker end her, så det er svært at være sikker på at få noget godt.

Næste opgave var at opdatere vores bankkonto. Der skulle afleveres forskellige papirer, som bekræfter at vi er folk der er kendt i Moshi. Det gik nemmere end frygtet. Det gør mange ting meget nemmere med en konto her. Løn til folk og pengeoverførsler mm. Vi kan se kontobevægelserne på internettet og overføre fra Danmark til kontoen. Vi kan ikke betale regninger på netbank endnu.


Næste opgave var så at finde finde et toilet. Vi var gennem flere butikker inden vi fandt det, vi synes bedst om. I butikken var der også et meget fint spa-bad! Det er jo andre tider end da vi kom til Tanzania første gang i 1980!

Vi ville have salat og kaffe på Union Café til frokost og så en cafelatte. Det er et dejligt sted, som er indrettet i de gamle bygninger for Klilmanjaro Native Cooperative Union.

Herfra tog vi ud på bygge pladsen igen. Nu var Ndano godt i gang med at opsætte armereingsjern. Det gav ganske rigtigt en del problemer at få det fladearmeringsjern på plads i de krumme buer.


Dem der gravede kloarkrøret ned var ved at grave det op igen. Ajubu var i gang med at lave støbeform til det lille udendørs køkkenbord. Det tager længere tid at lave støbeformen end at støbe. Vi havde indkøbt en vakebalje som skulle danne formen på den indstøbte vask. Ajubu savede og hamrede sammen med hans hjælper. Brædder, stolper, armeringsnet og jern blev sat sammen. Mens hjælperen var ude at hente sodavand til alle, begyndte jeg at blande beton med håndkraft. Da hjælperen kom tilbage blev jeg frataget arbejdet.


Vi syntes, der var en lidt tam stemning på pladsen. Jeg var ikke klar over, om der var lidt surhed over at kloarkrøret skulle graves op igen, eller noget andet vi havde gjort, havde ødelagt den ellers rigtig gode stemning.

Ndano medbragte en hel pose majskolper i går. I dag blev en af drengene sat til at koge og grille kolperne.


Da vi havde sat majs over at koge kom deres frokost, - flere timer for sent. Der var således en god grund til at stemningen var mat. Efter frokost var stemningen rettet op og der blev hyggesnakket mens arbejdet skred frem og radioen kørte med lokal musik.


Senere da folkene sad, spise majs og drak sodavand, var det rigtig hyggeligt og jeg kunne høre at de snakkede om, hvordan de dyrkede majs. Nogle planter bønner i mellem og andre solsikker. Der blev drøftet hvilken slags bønner var bedst.

Ved 17.00 tiden gik de første og andre tog et brusebad inden de skiftede tøj.

Da dagen var slut og vi kørte, blev et par stykker tilbage og brugte det sidste beton og fire mand hoppede ind i bilen og de fik en lift op til vejen, hvor de hoppede på busser hjem.

Her på gæstehuset sidder folk og ser fodbold. Der er lige kommet 5 danske piger som skal på Kilimanjaro. Det er sygeplejersker som har været i Uganda.