moshi

moshi

Hytten i Moshi

Her kan I følge nyheder om vores hytte i Moshi i Tanzania

Torsdag den 3. juli

NyhederPosted by Anders K Brandt 03 Jul, 2014 22:17:04

I dag valgte vi at klare en del opgaver inde i Moshi før vi tog ud på byggepladsen. Først købte vi flere byggematrialer hos den søde dame med den lille butik. Afløbsrør mm. Derefter gik jagten på en talje for at aflaste murerne, der skal lægge beton på taget. Jeg håber, at kunne lave et hejseværk så folkene ikke skal bære 20 tons beton op i store spande. Jeg fandt ikke en talje. Før i tiden var det almindeligt, at man ikke kan finde ting. Nu er det næsten en selvfølge, at alt er tilgængeligt!

Så var det en tur til Ally på Lærercentret. Vi havde lavet en aftale. Ally har haft meget at gøre de sidste dag. Sidst har han hjulpet en lærer, som gerne ville flytte fra Singida til Moshi. Der er hele tiden mange studerende på lærercentret. På det nye bibliotek, på gangarealerne ogt i klasserne sidder folk og studerer i små grupper og hjælper hinanden. Deter dejligt at se den iver for at lære noget.

Vi ville aflevere det videocamerea vi havde lånt, og så ville vi bede to af hans sønner om at hjælpe med at lave en tur-folder til folk, der vil besøge os. Vi lavede en aftale om at betale 5000 shilling per historie om et sted, der er værd at besøge for turister. 5000 sh er en halv dagløn, og ca. 15kr. Hamis venter på at læse videre på universitetet, så det passer fint med et feriejob på den måde.

Datteren driver en lille butik fra Allys hjem. Vi sørgede for, at hun også fik lidt hjælp til butikken.

Derfra gik det igen op i byen og vi fik købt et toilet. Det har givet en del arbejde. Nu var prisen faldet til ca 900 kr for en model som vi synes godt om. Det købte. Faldet var 3-400kr.

Så var det en tur på kontoret for byggefirmaet. Der er butik for solceller og tilbehør i forkontoret. Her var en del ting at snakke igennem. Vi så vores vinduer, som næsten er svejset færdig. Jeg var lidt bekymret for hvordan de ville lave vinduer til et rundt hus. Det så godt ud. Vi fik aftalt, at vi har nattevagt fra et vagtfima den måned vi skal bo i vores hus. Det er lidt kedeligt, at det ernødvendigt, men det er virkeligheden. Vi føler ikke at der er større risiko end hjemme i Danmark. Alle er så venlige og vi snakker godt med naboerne omkring. De ville aldrig finde på at gøre noget. Der er dog ind imellem bander som forsøger sig med tyveri.Så er der også de episoder som børn og unge finder på overalt i verden. Når vi tager hjem er der en der bor på grunden og passer på. Derudover er der flere forskellige der kikker forbi uafhængig af hinanden. Vi opbevarer ikke værdier vi ikke kan tåle at miste.

Så blev der ringet efter os. Der var forskellige ting at tage stilling til ude på byggepladsen. Flere opgaver er jo nye for håndværkerne. De er dygtige til det de har prøvet før, men sivedræn har de ikke lavet før, så her skal jeg forklare.


I går fik vi gravet grøften til drænet og lagt fiberdug i. Det havde vi medbragt hjemmefra. I bunden blev der lagt 4-5cm sand til at beskytte fiberdugen. Så kørte Gregor flere trillebør med sten i grøften. Et lag på 20-30 cm.


I dag skulle så røret lægges og forbindes med septiktanken. Man kan ikke i Moshi købe rør med huller til sivedræn, så der skulle bores huller. Jeg havde glemt at købe et bor til boremaskinen, så afsted til byen. Jeg skulle også i banken og hæve penge. Det gik hurtigt denne gang. Jeg blev alligevel lidt forsinket af at møde en lærer jeg tidligere havde en del kontakt med.

Tilbage på pladsen blev min gamle Bosch boremaskine taget i brug. To mand borede på skift huller med 5 cm afstand på et plastik- afløbsrørpå 15 m. Et par timer gik der hvor vi morede os over deres iver. Rørsmedene blev ved længere end normalt.


Ajubu var i gang med at mure brønde til spildevand. Det er næsten et kunstværk at kikke på. Ajubu havde også gang i boremaskinen da han skulle montere jernstænger i nogle små vinduer ud til vejen.


Elektrikeren var i gang med at trække ledninger i alle rørenen.Vi fik en snak om hvor lysene i kublen skal placeres. Det er et større arbejde at få lys og strøm

rundt som vi gerne vil have det.Ndano var i gang med at montere trekanter af armeringsnet på taget af det runde hus, så kuplen kan få en fin form. Det er efterhånden ved at blive meget højt. I går talte vi en del om sikkerhed, og vi sagde at det skulle være sikkert for folk at arbejde med taget. Ndano bad så om mere tømmer så derkunne laves en god platform. Jeg kikkede den efter og vi blev enige om forbedringer. Det er ikke dansk standart, men forbedret i forhold til deres ønsker. Formelt set er det byggefirmaets ansvar, men vi synes, det skal være sikkert for folkene.


Over betontaget skal huset tækkes med palmeblade, og her var der også noget der skulle tages stilling til. Folkene begynder at se med interesse på formen og kan se det begynder, at ligne deres egne gamle hytter, men med moderne levevilkår.


Vi fik gang i elkedlen og mens jeg lavede kaffe til Birgitte og jeg kom Mlay, - en af byggefirmaets ejere og det blev så første gang vi trakterede folk. Bagefter fik alle en kop kaffe eller te. Ndano havde så travlt, at han bad en af hans hjælpere om at bringe hans kaffe op på taget. I går købte vi gaskomfur med elovn.


Mens vi serverede kaffe og te ringede møbelsnedkeren og sagde, at vores senge var færdige. Vi synnes at de var meget fine og bestilte et lille køkkenbord og et overskab med glaslåger.

Da vi kørte til hotellet var Ajubu stadig i gang med den gamle Bosch for at montere jern i vinduerne. Rørsmedene fik en lift ind til byen,længere end vi skulle, så kunne de spare et busskifte for at komme hjem.

Vi har stor glæde af at låne Bodil og Clives bil.

På hotellet bestilte vi to lokale retter inden vi tog et bad. Bigitte fik en kyllingeret med ris og grøntsager til, og jeg fisk med fiskesuppe til. Begge meget lækre og vel tilberedte. Birgitte er faldet i søvn mens jeg sidder her med computeren!