moshi

moshi

Hytten i Moshi

Her kan I følge nyheder om vores hytte i Moshi i Tanzania

søndag den 13. juli

NyhederPosted by Anders K Brandt 13 Jul, 2014 20:17:29


Nogle Skriver at "Der Nordslesviger" har skrevet om vores hus her i Moshi!

Abeid bor her på grunden og han har en radio, som han er meget glad for. Midlertidigt bor han i skuret. Hans onkel, som er Kassim, har bestemt at han skal bo i skuret. Vi havde regnet med at han fandt et værelse i nærheden, mens vi bor i Hjørnehuset. Der er sat en lille skillevæg op ind til byggematerialerne og så står hans seng og hans få egendele er i tasker, som hænger på væggen.

Forlængerledningen kan lige nå fra Hjørnehuset til skuret. Når Ledningen ikke er i brug, så har Abeid strøm. Jeg har sat en fatning op med kontakt og radioen får også strøm. Her søndag går radion så hele dagen. Jeg var lidt nede af stien for at tage billeder af huset fra bagsiden. Herfra kunne jeg høre præsten ovre i den lille kirke messe sine budskaber ud over området. Mange gentagelser og ud over vores bourgainvilla hæk lød lige så messende, som afrikansk rap-musik. Det er ikke min favorit. Andet afrikansk musik kan jeg godt lide.

På taget kravler to tæggere rundt. De startede i går med at lægge de første stolper op, og om lidt begynder de på at lægge palmebladene op. Issa, tæggeren har været her i sidste uge for at se på arbejdets omfang og lave en materialeberegning og forhandle pris på arbejdet. De forhandlinger har Kassim taget sig af. Det betaler vi omkring 1000-1200 kr om ugen for. Heri er også indregnet regnskab, budgettering, ansættelser af folk, materialeindkøb, vejledning, kontakt til myndigheder mm.

Issa og hans hjælper satte sig i bussen hjemme i Korogwe et par hundrede km herfra. Lidt før middag hentede jeg Issa og hans hjælper ved busstationen inde i Moshi. De blev installeret og straks efter var de i gang med arbejdet.

Ajubu lavede et lille værelse til dem,i hjørnet af stuen,af krydsfinerplader som har været brugt som støbeplader. En seng blev også lavet og herpå en skumgummimadras. Vi leverede lidt sengetøj, og elektrikeren sørgede for at en kontakten blev forsynet med strøm. De har således også elektrisk lys og et myggenet er det også blevet til. Det var ualmindeligt koldt i nat. Så de har frosset lidt. Abied frøs også i nat, men han ved jo, at det kan være koldt om natten her, så han kunne have sørget for et tæppe. I Korogwe er man ikke vandt til at have kolde nætter som her.

Nu er det blevet aften og vi har spist. Birgitte lavede aftensmad til alle. Ris med lidt grønt i, mungbønner kogt længe med lidt salt, hakket oksekød med tomater, løg mm. Hakket hvidkål og reven gulerod var et andet tilbehør. Bakari som tæggerhjælperen hedder, Abeid, nattevagten og jeg roste maden.

Hele den runde side ind mod grunden er nu færdig. Tagskægget skal lige klippes lige siger Issa. Der mangler så de to små sider ud mod vejen. Det hele ser meget hyggeligt ud, meget som vi havde forestillet os. Makutitaget ændrer helt på Hjørnehusets fremtoning. Terrassen bliver mere privat med tag over og udekøkkenet er dejligt.
Månen har skinnet de sidste nætter ned i toilettet. Det er slut nu. Det er nu makuti og ikke stjerner og månen vi kikker op på. Mennesker omkring er meget nysgerrige, og synes det er mærkeligt, men når de så ser på det og får forklaringen om at få et køligt hus og beholde traditionel byggestil, er de mere forstående. I dag da folk kom trissende hjem fra kirken hilste jeg på flere. En dame jeg har set før hilste hjerteligt, og jeg inviterede hende inden for for at hilse på Birgitte. Hun var i sit stiveste pus. Kjolen glinsede i solen som om der var guldtråde i stoffet. Der er mange der har tøj som spiller i solen. Det viste sig at den venlige dame og datteren arbejder på International Skole, og havde gjort rent på sovesalene, da Karen og Jakob var elever på skolen. Men da boede vi nogle hundrede meter fra skolen, så de sov hjemme.

I dag ringede vi hjem. Samtalerne gik klart igennem, og det er ikke så dyrt den vej. Alligevel løb telefonen tør for taletid. Jeg kørte op til vejen og i en lille butik indbetalte jeg ca "100 kr" som så blev sat ind på mit telefonnummer. Telefonnummeret virker som bankkonto. Hjemme overførte jeg så "30 kr" til taletid og jeg kunne genoptage samtalen. Det var dejligt at snakke med folk hjemme.

Vores elmåler kan også tankes op på den måde. Man overfører penge fra telefonkontoen til Elselskabet og de sender så en kode på telefonen, som tastes ind på elmåleren. Elmåleren viser så hvor mange Kwh der kan bruges. I vejledningen til elmåleren står at den også kan tælle den anden vej. Det betyder måske at strøm fra solceller kan sendes ud på nettet og man ikke behøver så mange batterier til at gemme strøm. Det må jeg have undersøgt nærmere!