moshi

moshi

Hytten i Moshi

Her kan I følge nyheder om vores hytte i Moshi i Tanzania

16. juli

NyhederPosted by Anders K Brandt 16 Jul, 2014 20:43:48

Der sker hele tiden ændringer. Skridt for skridt nærmer virkeligheden den drøm vi i nogle år har haft om et sted ved foden af Kilimanjaro, - et sted hvor vi kan føle os hjemme og kan invitere gæster, have familie og venner på besøg osv. Skridt for skridt bliver det virkelighed. Det, andre bruger deres sommerhus til og mere til ligger i virkeliggørelsen af drømmen.

I eftermiddags gik vi en tur rundt i det runde hus for at lægge planer for den sidste tid her, inden vi skal tilbage til Danmark. Vi kikkede på hvor og hvordan vandhaner skal placeres, hvor der skal være varmt vand og hvor der kan nøjes med lunken vand. Koldt vand findes kun i køleskabet.

Vi lavede også en liste over ting som vi vil kikke efter på en tur til Arusha. En varmtvandsbeholder som kan tilsluttes solfanger og el. En bevægecensor som kan tænde lyset ved gaten. Vi vil også gerne have et gaskøleskab, og det har vi ikke fundet i Moshi.

En liste over ønsker til møbler lavede vi også. Vi kan se, at når vores lille køkkenalrum i huset først bliver møbleret er stuen ikke så stor. Der er højt til loftet, men det ses ikke, af alt det stillads der er bygget op for at lave kuplen. Det bliver spændende at se rummet, som det er tængt og tegnet. Loftet hvidkalket i sin fulde højde på godt 6 m. Der er hul i toppen af kuplen og det er sjovt at stå på stilladset inde og stikke hovedet ud og kikke ud over landskabet.

Inde under kuplens top er 4-5 mand i gang med at pudse. Den ene hugger steder af der har fået for meget beton udefra, to mand kaster beton på og glatter med pudsebrættet og en til to mand blander beton og bærer det op i spande. Det er et hårdt arbejde. og luften er varm og meget fugtig af vand fra betonen. Det hele, synes jeg, virker uvirkeligt, lidt mineagtigt som i en spændingsfilm.

Selvom det er hårdt arbejde, og det må give ømme muskler, klør folk på med humør og uden pauser! Sidst på dagen servere vi en kop kaffe og lidt frugt. Vandmelon er favoritten. Vi skal gerne sige "Kaffen er klar" to gange inden folk kommer. De snakker og hygger sig lidt og så går de i gang igen med den sidste tørn inden fyaften.

Det tager nok en dag mere at pudse færdig og mindst en dag at rydde op. Vi skal nok have kalket mens stilladset er oppe.

Vinduerne er kommet og Ajubu og Josef er ved at sætte dem i. Josef begyndte at hakke hul i gulvet til karmen, men så hentede jeg boremaskinen for at lette arbejdet. Det hjalp. Til vinduerne bad Ajubu om vinkelsliberen med diamantskiven. Den fik han, og han brugte den flittigt. Til sidst var der ikke mere diamant på den og jeg købte en ny inde i byen. Den kostede to daglønninger. Jeg tænkte, om jeg skulle give den nye mand, der hukkede ujævnheder af i kuplen, vinkelsliberen, så han kunne gøre arbejdet færdig på en en times tid i stedet for at bruge en dag eller to på det. Så fik han jo arbejde en dag mindre og betalingen for den nye diamantskive går jo ud af landet. Strømmen gik og var væk i flere timer, så det blev ved hakken og manden har arbejde i morgen også.

Smeden der har lavet vinduerne har kludret i sine notater, så hoveddøren var ikke lavet til et rundt hus som bestil. Køkkendøren åbnede til den forkerte side, men det var nok os der ikke havde bestil det. Køkkenviduet krummede for meget, så der er en del rettearbejde. Hoveddøren er kommet tilbage og rettet meget fint til. hver dør bøjer lidt så dørpartiet passer meget fint til et rundt hus.

Uden på kuplen arbejder Issa og han hjælper med at anbringe spær og træværk til at holde på makuti-pladerne. De Uden på kuplen kravler to mand. Issa og hans hjælper blev næsten færdig her til aften. Oppe i toppen skal der være en udluftning og den har de lavet meget fint. Beskyttelse mod regn og luft kan komme ud! Tilbage er så at se om myg, fugle og andre skabninger vil bruge denne indgang. Vi overvejer om vi skal sætte myggenet i. Ligeledes under tagskægget. Det kunne jo være fint med en flok væverfugle og et par svalereder, men det kan også nemt blive for meget!

Bigitte pynter på vinduerne i Hjørnehuset. Glasset er sat i med hvid silikone indvendigt, og det ses meget tydeligt. Derfor får de et lag kit. Der er mange detalser at tage sig af. Det er detaljerne der afgør om det ser godt ud og det er detaljerne der giver charmen ved et hus.En forkert detalje kan ødelægge meget og en rigtig detalje kan fremhæve og sende det rigtige signal.