moshi

moshi

Hytten i Moshi

Her kan I følge nyheder om vores hytte i Moshi i Tanzania

22. juli

NyhederPosted by Anders K Brandt 22 Jul, 2014 21:03:46

I dag er der igen sket en masse. Ndano kom tilbage, for vi vil prøve at bygge en væg 2 m høj og 8 m lang, som en bagvæg i et skur til opbevaring af byggematerialer mm, mens vi ikke er her. Der bliver også en rum til Abeid, den unge fyr som bor her. Det er bedst, at han har sit eget værelse.

Vi prøver med ferrocement til bagvæggen, dels for at gøre det billigere, dels for at afprøve metoden og lade folkene få den er faring også. Jeg håber skuret med tiden kan blive et lille hobbyrum. Vi kan så også få det grimme blikskur revet ned. Det vil pynte meget.

Ndano og Ajubu satte en væg af blikplader op over mod hækken og kyllingetråd og armeringsjern blev også sat på. Fundamentet til væggene blev lavet i går af rester fra lerstenene, som vi købte sidste år. De var ikke brændt nok, så de ligger nu der hvor væggene skal stå. Beton blev blandet af rester fra et andet arbejde. De andre vægge bliver bygget i lavasten, som det runde hus er bygget i. Den ende der vender op foran huset bliver krum, så stilen følges. Der bliver dog bliktag på i første omgang. Taget er reserveret til solfangere til varmt vand. Vi er meget glade for at vi kan nå den opgave også, men vi er også nervøse for, om tiden løber fra os.

Alle vinduer og døre er sat i det runde hus, men mangler glas. De er malet første gang. De to trædøre, der skal være i huset, er også kommet og er ved at blive sat i. De er rigtig fine i lyst hårdt træ. Kublen i taget blev i dag malet færdig med en blanding af kalk og cement. Det pynter rigtig meget. Det dog stadig en lidt rå og grov overflade, og vi kan ikke endnu se, om det er sådan den skal være, eller om vi vil have den spartlet ud. Ndano blev meget positiv overrasket over resultatet og sagde, at det var svært at forestille sig dette resultat da han var med til at starte arbejde op sidste år.

På billedet sidder tækkeren Izza(højre), hans hjælper Bakari (venstre) og Kasim (i midten). Nu står det runde hus fint midt på grunden med palmebladstaget der rækker ud over terrassen. Huset ser ikke så stort ud, men når man er inde, er der alligevel god plads. Det passer meget fint til vores brug.

Lørdag var vi ude at besøge familien Ringo, og Alfred havde besøg af de tre yngste søskende. Den yngste søster er den eneste, der ikke er gået på pension. Den anden søster, Edith, der var her, har vi kendt siden vi arbejdede her. Hendes mand er professor i kemi og har været leder af kemiafdelingen på universitetet i Dar es Salaam. Edith har også undervist på universitet, - nu som pensionist har hun gang i et projekt med at undervise landsbyborgere i ernæring mm. 180 er med i undervisninge og næste hold er startet. Broderen som også var med er psykiater og skal i næste uge til Dodoma for at være censor ved en eksamen. Han er ellers også gået på pension.

Søndag kørte vi op i Parebjergene og besøgte Izzadin og Agnes Kabewa. Det er altid hyggeligt at besøge dem. Vi plejer at tage bussen, men da vi har bil til rådighed kørte vi selv. Det er nogle gevaldige hårnålesving op til Usangi, så farten lå det meste af tiden på godt 20 km/timen. Bariki var også på besøg. Han havde lige været i Danmark for at aftale besøg fra en kommunal ungdomsskole i Ølstykke kommune. 10 piger skal om få dage bo hos familien Kabewa og følge med i livet i Usangi. De skal også en dag til Moshi.

Tina bor hos Isadin og Agnes som deres barn, men er egentlig Barikis datter. Tina er 9 år og går i 3 klasse. Tina kender os godt fra tidligere besøg. Hun plejer at låne kameraet og tage billeder. Det er hendes jeg har taget med her.

Birgitte havde farveblyanter og Mandala til farvelægning. Da vi kørte tilbage fik Bariki en lift med og vi skulle så også lige hilse på hans kone og deres barn, som jo blev født oppe i Izzadin og Agnes hus mens vi også boede der i 2012. Vi, vil sige os, der skulle bestige Kilimanjaro. Birgitte var ikke med. Det var jo en stor oplevelse for os at se den lille nyfødte. Da vi kom til deres hjem var den lille dreng lige vågnet og ville kun snakke med mor og far. Bakari og hans kones hus er meget større end vores lille runde hus.

Mandag aften blev vi inviteret på mad hos Kirsten og Erling som bor 500 m fra os. Vi snakkede om vejret og Erling kikkede efter på sin verjstation, og den viste at det højst havde været 28 grader, og det er måske mindre end det var i Danmark. En af de andre naboer var også med. Sefina er herfra, men gift med en tysker og bor i Frankrig. Vi fik en dejlig advokatosuppe, så lækker fisk med meget frisk hjemmeavlet salat og sluttede med hjemmelavet is med frugt. Det var en hyggelig aften.

Vinduet til køkkenet er nu sat i, men inden måtte smeden ud og lave en del om. Han havde ikke fulgt instruktionerne og lavet vinduet som vi ville have. Jeg hentede ham inde i byen og fik hans hjemmerullede svejseværk med.

Hvad gør vi med trappen op til hemsen i det runde hus? Vi har planlagt en trappe op rundt om den runde bruser i midten. Men derfra til at have en tegning til snedkeren for trinnene og en tegning til smeden for vanger og gelænder og rækværk mm er der lidt der skal forberedes. De sidste dage har jeg arbejdet på denne geometrikse opgave. Jeg fandt en rusisk hjemmeside på dansk! hvor man kan indsætte dimentionerne og ud kom forslag til trin mm. Ved nøjere kontrolberegning viste det sig, at der ikke var medregnet trinfremspring. Altså det lille stykke som et trin over rækker ud over trinnet nedenfor. Snedkeren har nu min model i krydsfiner og skal lave et eksempel.

Tinas venner spiller bold
Mama Paulo kommer mandag og torsdag og vasker tøj og gulve mm. Det er hyggeligt, men meget snævert her i hjørnehuset. Mandag fik vi en snak om hvordan det skal foregå, hvis vi har venner, der låner vores sommerhus, mens vi er i Danmark. Det bliver Mama Paulo, der skal sørge for alt der vedrører huset. Hun skal tage ud og støve af inden gæsterne kommer, mens de er der og igen gøre rent efter, at der har været gæster. Hvis gæsterne kommer om natten skal Mama Paulo sørge for at der er morgenmad i køleskabet, eller aftensmad! Det blev Mama Paulo meget glad for. Hun kikker hele tiden efter opgaver, hvor hun kan tjene en ekstra skilling, og Mama Paulo ved efter mange år hvad vi gerne vil have det. Nu skal jeg bare have det skrevet ned.

Tina fotograferer høns og sine fine sko
Kilimanjaro var synlig i dag. Når jeg går på WC, får jeg ofte et kik efter bjerget, for vi har et vindue ved toilettet, så stående brugere lige kan kikke om bjerget er synlig. Der går for tiden ofte flere dage mellem at snetoppen er synlig.

Birgitte har syet nye gardiner til Hjørnehuset. Vi fik ikke købt nok stof til de første, og kunne ikke finde mere i den batikindfarvning. Vi fandt så noget andet som ligner, og bruger det første til et forhæng ved toiletdøren, så der bliver et lille påklædningsværelse, - eller ”walk in closet”, ;-)