moshi

moshi

Hytten i Moshi

Her kan I følge nyheder om vores hytte i Moshi i Tanzania

Status på byggeriet

NyhederPosted by Anders K Brandt 09 Aug, 2014 13:23:57
Billeder kommer en af dagene. og en afsluttende tekst mangler også.

Der var ikke tid til at skrive på blokken om byggeriet til sidst. Vi havde ventetid i lufthavnen i Amsterdam, så den brugte jeg på at lave en status over hvor langt vi er nået.
Med artikler i den lokale ugeavis, Der Nordslesviger og Nyhedsbrevet for ProjecktZero er vi nået langt omkring med information om vores arbejde.
"Hjørnehuset":
Status nu er at vi har et "Hjørnehus" seks sengpladser som maksimum!
Hemsen er 120 cm bred og i hver ende er der to madrasser på 120x180 cm.
På midten er der brædder som mangler en plade som et lille gulv.
Hemsen bæres oppe af et stykke tømmer med det lokale navn mvule! Det er meget stærkt! Oven på bjælken mangler at blive monteret et gitter i hver ende til at beskytte sovende så de ikke falder ned på gulvet. Gitteret er klar og der er også lavet en stige i sortmalet jern.
Under hemsen er der to senge med ryglæn om dagen og soveplads om natten! Vi eksperimenterer med at lave et myggeforhæng for de nederste senge, monteret i bjælken dér bærer hemsen! Det er ikke helt lykkedes endnu, og jeg blev den ene nat bidt af nogle myg! Det skal nu nok lykkes at få en fin løsning!
For enden af den ene seng er der et skab lavet af jern og krydsfiner! Åbningen vender mod badeværelsesdøren, så når man træder ud af badet møder man hylder med tøjet. Ud mod rummet er der et forhæng så man i fred kan klæde om.
Badet er indrettet med udsigt op i makutitaget, (makuti = stråtag af palmeblade) og dermed også den friske morgenluft på denne tid af året! Nu er der sat en jernrist ind over så tyve ikke kan kravle den vej ind i vores hus. Der er ikke så mange tyve i området, så vi er ikke så nervøse! Det varme vand leveres af en elektrisk vandvarmer! Ofte er der for lidt styrke på strømmen og det er en kølig fornøjelse! Bedst tidligt om morgenen og sent om aftenen, når andre ikke bruger så meget strøm!
Vi lod gaskomfuret stå i Hjørnehuset, da køkkenet i det runde hus ikke er indrettet.
Den næstsidste dag kom den lokale snedker Johnson med det skab vi bestilte ret hurtigt efter at vi kom. Nu står genbrugskøleskabet fint i et skab af eksotiske træsorter og ved siden af er der en låge med vores køkkenting.
Derudover er der et lille spisebord og to stole og et par skamler!
På terrassen havde vi et par safaristole som vi tog hos Bodil og Clive. De er nu afleveret og erstattet af et par plastikstole og en skammel som et lille kaffebord!
Det er en meget fin eftermiddagsplads i skygge og med udsigt over grunden og de andre huse og haven.
"Det runde hus":
Status her er at alt byggearbejdet er færdigt! Vi havde planlagt at nå noget af inventaret også. Huset virker meget køligt som var en af vores prioriteringer. Anna, hende vi købte grunden af mener, det bliver så koldt, at vi får brug for opvarmning. Ajubu har muret røret i midten færdig og lavet en væg oppe på første salen så teglstenene får en helt skulpturel virkning i det høje rum!
Røret giver et stærkt indtryk når man træder ind. Halvvejs rundt om røret skal trappen op til førstesalen være. Det er dels trin af 4 cm tykke planker af forskellig eksotiske træsorter og sortmalede jern, der skal bære trinnene. Vi overvejer at sætte små skilte på med navnene på alle sorterne. De første to trin er på plads, men vi nåede ikke at få resten monteret. Dels var trinnene forsinket fra snedker Johnson og dels blev smeden syg, måske af malaria, mente han!
Smeden er en lokal, som laver forskelligt svejsearbejde oppe ved Arusha-vejen! Han kan en del engelsk, og er derfor nemmere at snakke med. Remmy hedder han og er meget opmærksom, men snakker meget! Da han var syg sendte han sin broder Sunday, som er elektriker. Remmy lavede også skabet i hjørnehuset og det var fint arbejde! Mens vi arbejdede med trappen gik han mere og mere op i projektet. Han havde også sin hjælper Hamis med. Snakken gik livligt og da jeg næste morgen kontrollerede arbejdet var der en fejl på alle trinbeslagene, som måtte laves om! Det var en skam at vi ikke fik trappen færdig, men vi nåede så meget andet og vi har en løsning der kan bruges. Det vil tage tid at lave det, men det klarer vi nemt når vi kommer igen. Remmy lavede også metal rækværk til førstesalen. Det ene blev sat på mens det andet også må vente. Anders laver sengebunde, blikskuret er ved at blive brækket ned, rækværk til førstesalen og til senge står i baggrunden.

Køkkenbordet er også en af opgaverne som vente det skal også laves i firkantrør med en træbordplade. Vi har købt vask og haner og afløb og vandrør er klar. Der skal skuffer nederst der ruller på gulvet og en hylde i midten og skuffer under bordpladen. Vi vil ikke have tomme rum i fodspark og bag paneler som vi ikke kan se om de er fyldt med utøj!
Mange spørger til røret af buede teglsten, som har et tydeligt dansk fingeraftryk. Fra gulvet går man et trin ned og er så i bruseren. Over bruseren er der så plads til en varmtvandsbeholder. Vi har lagt rør ind så der kan tilsluttes solvarme til varmtvandsbeholderen. Over beholderen er der mere plads. Røret skal afsluttes med en fin træplade. Pladsen under træpladen kan bruges til en lille bar! Man kan så stå oppe på førstesalen og kikke ned i stuen med en drink og klare verdenssituationen!
Oppe på førstesalen er der meget plads. Der kan nemt blive plads til en dobbeltseng og flere børnesenge. Det er en speciel fornemmelse at stå deroppe med kuplen hen over og kikke ned i stuen under. Ved jerngitteret er der lavet så der kan stå et par stole og overfor er der et lille vindue i kuplen så man kan se toppen af Kilimanjaro! Modsat er der et andet vindue som vender ud mod bjergene hvor Tanzanite graves ud. Det er en flot udsigt over et varietet landskab!
Soveværelset er færdigt. Sengen er muret op af rester af tegl, dels buede hjørner af sten som røret og dels andre tegl. En anden snedker gik et par dage og lavede en ramme af gult hårdt træ og en tremmebund af brædder. Det ser fint ud.
Loftet står ubehandlet i beton så arbejdsprocessen kan ses. Her er der plads til et klædeskab som sikkert også bliver i firkantrør og krydsfiner hylder og med frontlåger i hårdt træ. Det mangler endnu!
Toiletrummet er også færdigt. Håndvask og toilet er der og vores lille vaskemaskine er installeret! For 1000 kr fik vi en maskine der kan vaske, men ved hver proces skal der gøres noget. Det er klart en sommerhusmaskine. Mama Paulo, vores hushjælp er meget glad for den, og synes det er en stor hjælp. Det er også kun Mama Paulo der skal bruge den! Hun har prøvet den flere gange i Hjørnehuset!
Da der var tre uger tilbage af vores tid i Tanzania besluttede vi at tage et skridt mere og bygge et hus mere som skal afløse blikskuret som opbevaring. Det var ligeledes et mål at have et fast rum til Abeid. Dels lidt afsides så han kan have en gæst på egne vilkår! Dels så han ikke skal flytte ud af hjørnehuset hver gang vi eller andre bruger det!Det var også et mål at få brugt rester af materialer som vi havde på grunden. Det blev så også et byggeteknisk eksperiment mere. Ndano, eksperten i ferrocement blev tilkaldt og han og en hjælper skulle bygge en bagvæg på to m højde og knap otte m længde og kun ca fem cm tyk. Den skulle stå op af bourgainvillahækken! Derfor satte vi et par brædder op på betonstolperne, og derpå blev den ene side af blikskuret monteret. Uden på denne bølgeblik væg blev let armeringsjern og kyllingetråd sat på. Så gik Ndano i gang med at pudse med stærk beton op af væggen. Seks andre gik i gang med at bygge de resterende vægge med lavablokke! Den anden dag brugte Ndano til at finpudse væggen, mens de seks andre måtte bruge en dag mere inden de var færdige.
Havde hækken ikke været der kunne bølgeblikket være fjernet og brugt til tag eller andet.
Så skal den lovpligtige betonbjælke rundt på alle murene. Over blev taget fra blikskuret monteret. Snedker Johnson fik rester af støbebrædder og skulle så høvle dem og lave døre til skuret og til Abeids værelse. Abeids værelse med en lille terrasse foran. Elektrikeren lagde strøm ind og der blev også lys i toilettet i vandtårnet som ligger lige ved Abeids værelse. Nu har han så et værelse på godt to gang tre m med toilet og bad. Det mente arbejderne vi nemt kunne leje ud til en hel familie!
Det er dejligt at dette er klaret og skuret er væk. Skyggepladsen. i baggrunden ses Abeids grøntsagshave.
Vi havde købt alt for mange makuti. Derfor begyndte jeg at lave en skyggeplads med rester fra byggeriet og ville så bruge en del af alle de makuti. Jeg havde regnet med selv at gøre det, men blev hele tiden afbrudt af andre gøremål! Til sidst besluttede vi at kontakte Issa som lavede de andre tage. Han kom samme dag med bussen fra Korogwe, hvor han var i gang med noget i det store fængsel der! Han lavede så skyggepladsen færdig på en dag. Den er ret stor og står ud for køkkenvinduerne i det runde hus, så det er nemt at servere mad ud under makutitaget. Det bliver en dejlig plads.
Der er stadig meget makuti tilbage, så de blev stablet op på en platform under det nye makuti tag. Noget håber jeg kan bruges til skyggetag over blikfangets på skuret, men her skal også være plads til solfanger og solceller!
Mlay som er en af ejerne af byggefirmaet som hjælper os vil måske købe dem der er til overs og lave en makutihytte som vores hjemme hos ham selv.
Der er også en masse sten til overs fra de mange læs sand der er blevet soldet. Det fik vi nogle lokale drenge til at sprede ud på pladsens inden for den store låge. Nu bliver det forhåbentligt ikke alt for fedtet når det regner.
Jord der er til overs er blevet fordelt i forskellige kontur dæmninger som skal holde styr på regnvandet under de store regnskyl der kommer en gang i mellem. Vi har også lavet det sådan at vand der løber ude på vejen løber ind på vores grund og står til det kan synke. "Vand er liv" er et ordsprog på swahili: "Maji ni uhai"' derfor kan det undre at vandet der løber på jordvejene og ødelægger dem ikke bliver ledt ind på grundene og giver bedre livsgrundlag for planter og dyr! På en tur til Sukkermarkerne TPC så vi hvordan dem der bor langs vejen vedligeholder en lille hastigt flydende strøm af vand, mens der på vejen er tydelige spor af en anden strøm af vand i regntiden som ødelægger deres egen trafikåre og tiltider gør den til en vandåre!
Nu har vi lavet er lille forsøg med at lede vandet fra vejene ved vores hus ind på grunden, for at se om det kan smitte af på andre omkringliggende! Vi håber at frodigheden på vores grund øges på denne måde og at vi kan vedligeholde vores del af vejen!

Mmari er vores vejleder i beplantning, og han har været forbi for at se hvad vi kunne plante mere. Vi har ikke appelsiner og papaja endnu, så det er et af målene, og ligeledes plante mere der giver skygge. Papaja er lidt svære da der er han og hunplanter Mmari har plantet en gang, men det var kun hanplanter så de er taget op. Jeg ville gerne have passionsfrugt, men det frarådede Mmari, da de tiltrækker slanger! De kunne ellers nemt have stået på den ene kontur dæmning. Det blev så en anden med små mangefarvde blomster!
I det ene hjørne af grunden er der plads til grøntsager og her er Abeid i gang med kålplanter mm. Hver dag graver han en rende og smider køkkenaffaldet i. Så planter han ud af tomater, kål, vandmelon, græskar og andet som han synes. Han kan bare spise løs når vi ikke er der, og når vi er der skal vi dele! Mama Paulo vil gerne hjælpe ham, og hun må så få sin del af afgrøderne.
Vi har ikke været ret meget rundt på besøg, og heller ikke rigtigt haft gæster! Vi har været meget optaget af byggeriet. Heldigvis har Kirsten og Erling inviteret på mad et par gange og det er hver gang meget hyggeligt. Sidst fik vi røget kanin med fin grøn salat til. Det smagte rigtigt godt og hyggeligt var det også.
Vi var heller ikke med til orienteringsløbet, HASH-løbet, som er forskellige steder i Moshi hver anden søndag. Man kommer så ud på en løbetur i et nyt område hver gang og møder vennerne til en snak og en øl bagefter i haven hos dem der arrangerer! Turen i søndags gik forbi vores gate, og det var Kirsten og Erling der var værter. Vi gik derned og var med til afslutningen og blev til noget mad bagefter. En af lærerne som har haft Karen og Jakob i skolen var med! De er også pensionerede og bor nu i Moshi! Der blev livlig politisk debat bagefter maden. Meget spændende at møde forskellige holdninger og vinkler på udviklingen!